Un produs cu o istorie impresionantă care începe cu primele mențiuni făcute de scriitorii Greciei Antice și ai Romei despre „vinul care spumează”, desăvârșit de renumitul călugăr Dom Perignon de la mănăstirea Hautvillers (Epernay), transformată în 1743 de Claude Moët într-o vinărie cu renume mondial. În aproape 270 ani spumantul a devenit un produs cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri de creștere pe piața mondială a vinurilor.
Istoria vinului spumant românesc începe pe la mijlocul secolului al XIX-lea odată cu realizarea acestuia de către agronomul Ion Ionescu de la Brad în 1841 la comanda domnului Moldovei Mihai Gr. Sturdza. În acest fel România devenea la acel moment a patra țară din lume (după Franța, Germania și Rusia) cu producție autohtonă de vin spumant. Datorită muncii constante și simțului managerial al oenologului dr. ing. Ion Pușcă, podgoria Panciu devine în 1969 locul în care i-a naștere primul spumant clasic „de Panciu”, devenit ulterior un brand cunoscut în toată țara.
Situată pe dealurile Subcarpaților de Curbură, localitatea Țifești se găsește în mijlocul viilor din nordul județului Vrancea care formează podgoria Panciu. Particularitățile Dealului Sârbilor sunt solul baticalcaric lutoargilos dezvoltat pe depozite loessoide mijlociu fine, umiditatea echilibrată, temperaturile moderate cu o medie anuală de 10,2 grade și expunerea la soare cu o înclinare 3 grade spre ESE.
„Din 2009 Domeniile Panciu sunt inima și sufletul vinurilor provenite din cele peste 120 hectare de viță de vie situate în această zonă. Am pornit la drum cu o misiune care de-a lungul anilor a stat la baza activităților și deciziilor luate: fabricarea unui produs natural de calitate autohton românesc cu valorificarea continuă a podgoriei Panciu. Astfel, munca grea și dedicată a echipei se fructifică prin prezența pe piața a unui portofoliul ce cuprinde o varietate de produse de la vinuri liniștite albe, roze și roșii până la frizzante, spumante toate încadrate în 4 game de Domeniile Panciu, Sagio Panciu Riserva și Casa Panciu.” spune Daniel Guzu, fondatorul și proprietarul Domeniile Panciu.
Una din cele mai speciale realizări ale cramei a fost lansarea pe piață în 2012 a spumantului brut Domeniile Panciu produs după metoda clasică (champenoise) cu fermentare și maturare la sticlă timp de minim 2 ani. Acesta a fost apreciat atât de consumatorul simplu cât și de către juriile concursurilor de profil. În 2015 a luat medalia de bronz la Decanter World Wine Awards.
La final de 2016, Domeniile Panciu lansează vinurile spumante – Blanc de Blancs și Cuvee Prestige, ediții limitate, disponibile doar în HoReCa și magazine specializate.
Anul 2017 va veni cu blanc de noirs, rose si roșu. Scopul cramei a fost și este de a produce vin spumant românesc cu valorificarea întregii palete de stiluri tehnologice din zona Champagne.